Gminne Centrum Kultury – koncepcja

inwestor: Gmina Kołbaskowo
adres: Przecław, Gmina Kołbaskowo
rok: 2013

Gminne Centrum  Kultury ma na celu integrację i aktywizację lokalnej społeczności miejscowości Przecław oraz Gminy Kołbaskowo. Przyjazne i naturalne materiały, zapraszające wejścia, duże przeszklenia odsłaniające interesująco zaprojektowane wnętrza, czytelna funkcja mają stanowić  o atrakcyjnej, nowoczesnej i unikalnej formie obiektu który ma być miejscem przyciągającym mieszkańców i zachęcającym do wspólnego spędzania czasu.

Budynek o dwóch zróżnicowanych funkcjach: kulturalnej – z salą widowiskowo-konferencyjną i  pracowniami umożliwiającymi prowadzenie zajęć informatycznych, językowych, plastycznych i muzycznych dla dzieci i młodzieży oraz funkcji rekreacyjnej z salą fitness, siłownią i basenem, powiązanej z terenem zagospodarowanym jako teren z urządzeniami sportowymi i zielenią parkową.

Budynek zaprojektowano jako  obiekt składający się z dwóch brył, z układem funkcjonalnym umożliwiającym niezależne użytkowanie obu  funkcji. Od frontu dwukondygnacyjna część z funkcją kulturalną i salą widowiskową, z tyłu parterowy pawilon z częścią rekreacyjną i z drugim wejściem zlokalizowanym w sąsiedztwie boisk sportowych.  Elewacja frontowa podkreślona nadwieszonym dachem i przeszkleniem. Główne wejście, przeszklone na całej wysokości prowadzi do reprezentacyjnego hallu-foyer, o wysokości dwóch kondygnacji, z szatnią i wejściami do sali widowiskowej. Hall doświetlony  świetlikiem dachowym, umieszczonym nad schodami. Salę widowiskową zaprojektowano jako salę, która może służyć również do celów konferencyjnych, z możliwością dzielenia na dwie mniejsze sale za pomocą mobilnych ścianek.  Sala widowiskowa posiada scenę z zapleczem technicznym i dwoma garderobami. Kawiarnia zlokalizowana w centralnej części budynku jest łatwo dostępna także dla użytkowników pomieszczeń rekreacyjnych, przy kawiarni i w pobliżu drugiego wejścia zaprojektowano także zewnętrzny taras z możliwością użytkowania w sezonie letnim jako kawiarniany ogródek.

Teren wokół budynku zaprojektowano jako ogólnodostępną przestrzeń o przeznaczeniu sportowo-rekreacyjnym.

Obiekt w trakcie realizacji.